Våra material

Alla våra produkter är fria från BPA (Bisphenol A)

Vi har funnits i branschen i ca 60 år och lägger stort värde i att kunna erbjuda kvalitativa och hållbara produkter till våra kunder. På sista tiden har det debatterats mycket om plast och hälsofarliga ämnen så som Bisfenol A (vanligen förkortat BPA). Inga av Nordiska Plasts produkter innehåller Bisfenol A och alla produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel är självklart Livsmedelsgodkända enligt högt ställda krav från bland annat EU-lagstiftningen.

 

Vi använder följande material till våra produkter:

PP – Polypropen

Den vanligast förekommande plasten i hushållsprodukter. PP har en hög ytglans och ythårdhet vilket gör den mycket användbar. Kan i tunna sektioner bli halvgenomskinlig. Tål temperaturer mellan -40°C och +120°C. Kan maskindiskas. Finns även i transparenta kvaliteter (PP-Random), dessa har något sämre slagtålighet i kyla.

PELD – Polyeten LD (Low dencity)

En mjuk och seg, i ofärgat tillstånd, något mjölkfärgad plast med ibland parrafinartad yta. Mycket slagtålig även vid låga temperaturer. Tillhör de mest kemikaliebeständiga plasterna och tar inte åt sig lukt. Flyter i vatten. Tål temperaturer mellan -40°C och +75°C. Kan maskindiskas.

PEHD – Polyeten HD (High density)

En styvare och hårdare plast än polyeten LD, i övrigt mycket lika. Dock bättre ytglans och tål högre temperaturer, mellan -40°C och +95°C. Kan maskindiskas.

SAN – SAN-plast

Glasklar och slagtålig plast med utmärkt transparens. Stark, reptålig och kemikaliebeständig. Tål temperaturer mellan -40°C och +90°C. Kan maskindiskas.

PS – Polystyren slagfast

Seg och slagtålig plast med något matt yta. Kan ej fås glasklar. Tål temperaturer mellan -40°C och +65°C.

ABS – ABS-plast

Mycket slagtålig och stark plast med högglansig yta. Förenar de bästa egenskaperna hos SAN-plast och polystyren slagfast. Kan ej fås glasklar. Tål temperaturer mellan -40°C och +105°C. Tål maskindisk.

TPE – Termoplastisk Elastomer

TPE är ett gummiliknande material som kombinerar det vulkade gummits egenskaper med termoplastens processfördelar. Detta ger ett fantastiskt, flexibelt, effektivt och återvinningsbart material. Perfekt för tätning på t.ex förvaringsburkar för mat.