CSR_toppbild.jpg

Hållbarhet

Mörbulta gärna våra produkter! De är gjorda för att tåla allt möjligt. Men det är inte naturen. Därför använder vi så mycket återvunnen plast vi kan, investerar i grön el och stödjer forskning om biomaterial. Saker från Nordiska Plast kan du slita med gott samvete. Tusen gånger om.

Svensktillverkat

Kalla oss kontrollfreaks om du vill, men vi vill inte ha produktionen längre bort än att vi kan se den från köksfönstret. Vår fabrik ligger i Gislaved i Småland och där tillverkar vi alla våra produkter. Då kan vi vara säkra på att våra anställda blir behandlade bra och att inga av våra produkter innehåller bisfenol (BPA) eller ftalater. Och så behöver ju sakerna aldrig fraktas särskilt långt heller eftersom våra kunder finns i Sverige och resten av Norden. (Plasten vi använder kommer från Europa, aldrig längre bort än så).

Energi

Utan att dra några skämt om att vi är smålänningar kan vi väl erkänna att vi gillar att snåla in på elräkningen. För då sparar man på naturen också. Till exempel använder vi vår egen överskottsenergi till att värma upp våra lokaler vilket har gjort oss självförsörjande på uppvärmning. Vi har sensorer på lamporna så att de inte sitter och lyser i onödan och har investerat i moderna hybridmaskiner som förbrukar mycket mindre el än de gamla. Sedan vi började mäta i slutet av 1990-talet har vi minskat vår energiförbrukning med över 30 procent.

  width=

Återanvändning

Det är klart att det blir en del spill på en fabrik som våran. Men vi tar till vara på allt spill, maler ner det och gör nya saker av det, som papperskorgar eller tunnor. Vi köper till och med in spill från andra fabriker. På ett år återanvänder vi över 500 ton plast. Men även kunden ska kunna återanvända våra saker. En produkt från oss ska man kunna ha i många, många år. När man till slut kastar den i återvinningen så mals den ner och blir kanske ett altangolv eller handtaget till en hink. När de nya sakerna har gjort sitt så hamnar de i återvinningen igen, eller skickas på förbränning där vi kan få tillbaka merparten av energin.

  width=

Materialegenskaper

Våra matlådor, för att ta ett exempel, ska gå att använda gång på gång i många år. Då behöver de vara gjorda i ett tåligt material, men kanske inte samma som vi gör murbrukshinkar av. Rätt material till rätt produkt helt enkelt. Vi använder bara plast som går att återvinna och färgämnen som är avsedda för att komma i kontakt med livsmedel. Vi gör noggranna laboratorietester där vi simulerar åratal av dagligt användande och slitage. På så vis kan vi vara säkra på att materialen vi använder inte släpper ifrån sig några partiklar och är helt säkra för människor i alla åldrar.

 

  width=

Grön el

2007 började vi prata med andra företag här i krokarna om att starta ett elbolag tillsammans. Sånt där tar ju lite tid, men 2010 bildade vi ett gemensamt kraftbolag och 2011 köpte vi våra första anläggningar. Grundtanken var att kunna hålla elpriserna på en rimlig nivå, men när vi ändå var med och bestämde kunde vi lika gärna se till att satsa på grön el. Därför har vi bara investerat i förnybara energikällor sedan starten. Eftersom vi är många som är med och delar på elen så räcker den inte riktigt utan vi får köpa in resterande från ett kommunalt bolag. Men de två senaste vindkraftverken vi är delägare i producerar faktiskt lika mycket el som skulle behövas för att driva sju Nordiska Plast.

 

  width=

Innovation

I dagsläget har vi inget bra sätt att använda nedbrytningsbar plast i vår tillverkning. Och bioplast gjord på sockerrör påverkar miljön eftersom den måste fraktas hela vägen från Brasilien. Därför vill vi vara med och driva utvecklingen framåt. Till exempel har vi ett projekt tillsammans med Stora Enso där vi försöker hitta ett sätt att använda trä – resurser som finns här i Sverige – för att ta fram ett material som både har rätt egenskaper och är koldioxidneutralt. Vi har också spännande samarbeten med olika aktörer som allihop går ut på att utveckla nya material och tillverkningssätt ur ett hållbarhetsperspektiv.

  width=

Direktiv

Att arbeta med plast innebär ett särskilt ansvar. Vi måste ha koll på material, process, arbetsmiljö och allt annat som kan påverka människor och naturen. För en privatperson blir det snabbt ganska tekniskt. Därför finns det hårt kontrollerade direktiv som gör det lättare att veta vilka företag man kan lita på. Nordiska Plast uppfyller REACH-direktiven och alla EU-direktiv om plast. Vi är anslutna till FTI som har hand om återvinning av förpackningar, och Normpack som ser till att material som kommer i kontakt med livsmedel är säkra. Vi är även certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001.

 

  width=