Hållbarhet

Mörbulta gärna våra produkter! De är gjorda för att tåla allt möjligt. Men det är inte naturen.
Därför använder vi så mycket återvunnen plast vi kan, investerar i grön el och stödjer forskning om biomaterial.
Saker från Nordiska Plast kan du slita med gott samvete. Tusen gånger om.

Svensktillverkat

Kalla oss kontrollfreaks om du vill, men vi vill inte ha produktionen längre bort än att vi kan se den från köksfönstret. Vår fabrik ligger i Gislaved i Småland och där tillverkar vi alla våra produkter. Då kan vi vara säkra på att våra anställda blir behandlade bra och att inga av våra produkter innehåller bisfenol (BPA) eller ftalater. Och så behöver ju sakerna aldrig fraktas särskilt långt heller eftersom våra kunder finns i Sverige och resten av Norden. 

Energi

Utan att dra några skämt om att vi är smålänningar kan vi väl erkänna att vi gillar att snåla in på elräkningen. För då sparar man på naturen också.

Hos Nordiska Plast har vi valt att sätta stort fokus på just hållbarhetsarbete. 

Sedan slutet av 1990-talet mäter vi löpande vår energiförbrukning och kan konstatera att vi sedan dess minskat förbrukningen i vår fabrik i Gislaved med över 40 %, per kg bearbetat råvara, genom att investera i modern och energieffektiv produktionsutrustning.

Överskottsenergin från produktionen används till att värma upp våra lokaler, vilket gjort oss självförsörjande på uppvärmning. 

Vi har sensorer på lamporna så att de inte lyser i onödan och investerar i moderna hybridmaskiner som går tystare och förbrukar mycket mindre el än de gamla. Bra för både miljö och arbetsklimat.

Kort sagt så tar vår strävan efter energieffektivisering aldrig slut och vi ser nyfiket fram emot framtidens produktionsteknik.

  width=

Återanvändning

Det är klart att det blir en del spill på en fabrik som våran. Men vi tar till vara på allt spill, maler ner det och gör nya saker av det, som papperskorgar eller tunnor. Vi köper till och med in spill från andra fabriker. På ett år återanvänder vi över 500 ton plast. Men även kunden ska kunna återanvända våra saker. En produkt från oss ska man kunna ha i många, många år. När man till slut kastar den i återvinningen så mals den ner och blir kanske ett altangolv eller handtaget till en hink. När de nya sakerna har gjort sitt så hamnar de i återvinningen igen, eller skickas på förbränning där vi kan få tillbaka merparten av energin.

  width=

Materialegenskaper

Våra matlådor, för att ta ett exempel, ska gå att använda gång på gång i många år. Då behöver de vara gjorda i ett tåligt material, men kanske inte samma som vi gör murbrukshinkar av. Rätt material till rätt produkt helt enkelt. Vi använder bara plast som går att återvinna och färgämnen som är avsedda för att komma i kontakt med livsmedel. Vi gör noggranna laboratorietester och kan på så vis vara säkra på att materialen vi använder inte släpper ifrån sig några partiklar och är helt säkra för människor i alla åldrar att använda.

 

  width=

Grön el

2007 började vi prata med andra företag här i krokarna om att starta ett elbolag tillsammans. Sånt där tar ju lite tid, men 2010 bildade vi ett gemensamt kraftbolag och 2011 köpte vi våra första anläggningar.

Grundtanken var att kunna hålla elpriserna på en rimlig nivå, men när vi ändå var med och bestämde kunde vi lika gärna se till att satsa på grön el. Därför har vi bara investerat i förnybara energikällor sedan starten. Totalt producerar vi nu cirka 20.000 MWh per år i föreningen, varav vår andel är cirka 1.000 MWh.

Effektiviteten för att producera förnybar el har förbättrats kraftigt de senaste åren och som exempel kan nämnas att de två senaste vindkraftverken vi är delägare i, har en driftsäkerhet på över 99,5% och producerar drygt 10.000 MWh.

Vid årsskiftet 2019/2020 monterade vi upp cirka 4.000 kvm solpaneler som producerar drygt 300.000 kWh grön el per år.

Det innebär att vi idag tillverkar ca 1.300.000 kWh egen grön el att driva delar av vår produktionsanläggning i Gislaved med.

 

  width=

 width=

Innovation

Vi vet att plast kan återvinnas och från vad. Vi vet att det är skillnad på plast och plast. Vi vet att plast i många fall är ett mycket bättre material avseende både funktion och miljöpåverkan än andra. Och vi vet att plast godkänt för livsmedel inte är farligt. Vi vet helt enkelt att plasten är ett av framtidens material. Därför följer vi med spänning nya innovativa material som släpps på marknaden.

Men låt oss vara ärliga, i dagsläget saknar vi produkter som lämpar sig för tillverkning i nedbrytningsbar plast, vars kvalité ofta är svårare att återvinna på ett effektivt sätt. Och bioplast gjord på sockerrör riskerar att påverka miljön negativt eftersom råvaran måste fraktas hela vägen från Brasilien. 

Istället driver vi olika projekt, både i egen regi och tillsammans med samarbetspartners, för att ta fram och testa allt från plast blandat med träfiber till produkter med en viss del material från Ocean plastics. För produktion hållbar i alla led.

  width=

Direktiv

Att arbeta med plast innebär ett särskilt ansvar. Vi måste ha koll på material, process, arbetsmiljö och allt annat som kan påverka människor och naturen. För en privatperson blir det snabbt ganska tekniskt. Därför finns det hårt kontrollerade direktiv som gör det lättare att veta vilka företag man kan lita på. Nordiska Plast uppfyller REACH-direktiven och alla EU-direktiv om plast. Vi är anslutna till FTI som har hand om återvinning av förpackningar, och Normpack som ser till att material som kommer i kontakt med livsmedel är säkra. Vi är även certifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 samt ISCC Plus.

 

  width=